Лице за контакт и предишно сътрудничество

Точното лице за контакт

 

Не винаги е лесно да се намери подходящото лице за контакт. Колкото по-голяма е компанията, толкова по-трудно е да се намери точния човек.

В големите компании често преминавате през HR служба преди да стигнете до точния човек. HR- служителите имат повече права за вземане на решения, но често са по-трудни за убеждаване. Те носят отговорност за намирането на подходящия кандидат. Често са обвързани с установени процедури за набиране на персонал, където „свободното придвижване“ е трудно. Така че те ще са по-малко склонни да рискуват от гледна точка на финансовите ползи от мерките за заетост.

 

При малките фирми обикновено се получава  по-лесно и най-добре е да започнете с търсене на  мениджъра или някой ръководител на екипа. Като консултант можете да направите много по тази точка –  разглеждане и посещение на сайта, съставяне на план, възможност за съставяне на план по набирането. Той / тя ще бъде по-вероятно да рискува и е в състояние да нанесе необходими корекции и да даде възможност на вашия кандидат да започне.

В идеалния случай събирате следната информация за вашето контактно лице:

▪ Длъжност

▪ Имейл адрес  и мобилен номер

▪ Предишна кариера

 

Предишно сътрудничество

 

Винаги проверявайте дали вашата организация вече е имала контакт с компанията. Можете да направите това като Разпитате колеги или още по-добре, като търсите компанията във вашата CRM система.

Софтуерът за управление на взаимоотношенията с клиентите, известен също като CRM, е система, която позволява на организацията да управлява взаимодействия с настоящи и потенциални клиенти. Това е ценен инструмент за взаимоотношения с работодателите. Целта на CRM системата е да подобри отношенията, чрез информация и история на работодателя, да събира, организира и управлява, по-специално с фокус върху задържането на клиентите и стимулиране на растежа. Ако вашата организация все още няма CRM софтуер, помислете за закупуването му.

Някои предимства на CRM системата за организацията:

 1. Подобряване на клиентския опит: цялата подходяща информация за работодателя и контактите с работодателя могат да бъдат намерени в една достъпна CRM система: предишните разговори, контакти, предпочитания, документи и други; всяка информация информация, свързана с вас. Това означава, че други консултанти по заетостта в рамките на същата организация разбират нуждите на работодателя въз основа на това и отговарят на тях много по-ефективно. Също така е полезно е да се знае кой е добър човек за контакт в компанията.

 

„Важно е работодателят да чувства, че го познавате, че вие

знатете какво става и какви са неговите предпочитания .“

 1. По-голяма ефективност между служители, консултанти по труда и отдели: използване на MOOK система, консултанти по труда и други отдели споделят данни на работодателите. Това прави рационализирани процеси и възможни информационни потоци. Така се гарантира, че не всеки служител или отдел разполага със собствена информация за клиентите и база данни, но тази информация е споделена. Улеснява изследванията и подпомага нарастването на производителността. Следователно, всички екипи могат да имат централен, споделен поглед върху информацията за клиентите и взаимодействията. Чрез регистриране на бизнес контакти в MOOK системата вие също знаете дали вашият колега някога е ходил на проучване за компания, каква информация е събрал, дали е реализирал съвпадение там и т.н. Това е ценна информация, която да подготвите, преди да се свържете с компанията. MOOK системата също така насърчава положителната култура на екипа. Тя подобрява комуникацията, когато отделни лица и отдели споделят информация, да си сътрудничат и да получат представа за други отдели в компанията.
 2. По целенасочена работа: клиентите (работодателите) могат да влязат чрез MOOK система, където сегментите са класифицирани. Това може да бъде полезно за предприемане на целенасочени действия към определени целеви групи. Например, изпращане на бюлетини по-целенасочено.
 3. MOOK подобрява анализа и отчитането на данните: с всички данни за връзките и процесите, налични в една система, компанията може да взема информирани решения и да проявява повече гъвкавост в работата. Добрата MOOK система предлага много по подразбиране опции за генериране на отчети и табла за управление, с които може да насочва. Важно е цялата организация да работи с MOOK системата, защото цялата съответна информация се записва. CRM системата винаги трябва да е отворена, така че регистрацията на данни да става автоматично.

 

 

Корпоративната култура

За да разберете с коя корпоративна култура си имате работа, най-добре е да разгледате следните въпроси:

▪ Уебсайтът на компанията (и със сигурност раздел „За нас“).

▪ Първоначалната съпротива, която работодателят оказва срещу набиране на персонал хора с увреждания

▪ Въпросите, които работодателят задава по време на разговор.

▪ Целите, които работодателят счита за приоритетни.

▪ Самата компания , например по време на посещение на място.

▪ Обявите за свободни работни позиции.

Фирмен уебсайт: особено страниците „за нас“ и „нашите мисии“ могат да направят много,  разкривайки за основния бизнес начин на мислене. При консервативни организации, обикновено съществуват по-малко снимки на техния уебсайт, докато бизнес, ориентиран към хората често публикува снимки на своята мисия, на собствения си персонал и на клиентите си. Рационално, работодателите от друга страна, са по-склонни да правят безлични снимки на експертния сектор, публикуване на предлаганите продукти, докато с експериментална организация е по-възможно да се покажат собствените иновативни продукти по творчески начин, евентуално заедно с дизайнерския екип.

 

 Обяви на компанията: Една иновативна компания ще донесе креативност и нови тенденции, за да привлече кандидати, а на при по-консервативни работодатели официален език на свободно място е по-вероятно да бъде използван. Длъжностни характеристики и процедурите за кандидатстване често са много сложни и понякога съдържат безполезна информация. А компании, ориентирани към хората е по-вероятно да се рекламира мисията и ценностите на компанията, важността на откритостта, екипния дух и добрите взаимоотношения. Реклами от работодатели ще настояват за категоричен опит и професионализъм.

 Уебсайт на компанията: особено страниците „за нас“ и „нашите мисии“ могат да разкрият повече за основния бизнес и начин на мислене. Консервативните организации обикновено имат по-малко снимки на своя уебсайт, докато бизнес, ориентиран към хората често публикува снимки на своята мисия и на собствения си персонал и клиенти. Рационално работодателите, от друга страна, са по-склонни да правят безлични снимки на експертния сектор и на предлаганите продукти, докато с експериментална организация е по-вероятно да покаже собствените си иновативни продукти по творчески начин, евентуално заедно с дизайнерския екип.

 Посещение на компанията: посещението на компания също може да бъде просветляващо за генерално откриване и разбиране на фирмен стил. Организацията, ориентирана към хората, по-често ще се намира в ненатрапчива сграда. Ще има непринудена, приятелска атмосфера. Може да няма прием или чакалня, а колегите да се обръщат един към друг с име. А консервативна компания може да се намира и в незабележима сграда, макар и малко по-статична и безлична. Често ще намерите паркинг за персонала, рецепция и чакалня, пълна с информационни листовки. Въпреки че по-често има официална атмосфера, служителите обикновено се обличат небрежно и цари колегиална атмосфера. A експерименталната корпоративна култура е по-очевидна, защото организацията е част от поразителна, оригинална сграда. Поздравът за „Добре дошли“ обикновено е професионален, и компанията има модерна чакалня и изложба на своите продукти. Тези колеги също се обличат по-небрежно и използват малки имена. Характеризира се рационална корпоративна култура от друга страна, по-често посредством ясен указател към сградата, с лого и знамена. Има паркинг за клиенти, професионален прием и приятна чакалня. Колегите носят градско облекло или костюми по поръчка и се събират по-официално.

Разговор с работодателя: най-добрият начин да разпознаете корпоративната култура е да говорите със служител на компанията. Въз основа на цели, които човек си поставя, въпросите, които си задава и възраженията, които има за набирането на вашия кандидат, можете да добиете представа за обща корпоративна култура на организацията.

 

Информационни ресурси

И накрая, можете да предоставите информация за компанията, контакти, предишно сътрудничество и корпоративни култури от различни източници.

Основните са:

▪ Google: Използвайте Google, за да сърфирате до уебсайта на компанията. Също така, в годишните доклади и обявите за работа може да се открие интересна информация.

▪ Социални медии: много информация може да бъде събрана и в социалните медии, като Twitter, Facebook, Instagram и особено LinkedIn . Забелязва се, че (особено не търговски) консултанти по заетост нямат LinkedIn акаунт, камо ли да са активни в тази мрежа. Има обаче ясни ползи от подобен акаунт. На първо място, LinkedIn е интересен за мрежа от човешки ресурси, с които след това можете да общувате, да комуникирате вашите услуги или новини, като промени в заетостта, истории за успех с работодатели и други подобни. Linkedln също е полезен за вашите проучвателни посещения. Винаги проверявайте LinkedIn профил на човека, с когото имате уговорена среща. Често пъти там има информация, която можете да използвате като ледоразбивач или начална точка за разговор (например обща училищна история). Накрая LinkedIn е изключително полезен за намиране на правилните контакти и техните съответните данни за контакт!

▪ Споделени знания: можете да използвате социалните медии, за да разберете дали имате познати във вашата лична мрежа, които поддържат компания или преди това са работили в такава. Тези познанства са много ценни източници на информация за по-добро разбиране на вътрешната корпоративна култура, експлоатационни и контактни лица на компанията.

 

 

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com