Модул 4

Как да се свържа с работодател?

 

Въведение

В този модул ще се задълбочим в 2 теми:

 1. 1. Как се свързвате с работодателите по телефона?
 2. 2. Как се представяте в разговор лице в лице?

 

Първи телефонен контакт

„Въпреки че скриптовете за обаждания не са често срещани при намирането на работа, изследвания показват, че те са много успешни!“

 

Преди да решите да се свържете с работодателите по телефона, помислете какво искате да постигнете с това телефонно обаждане:

▪ Бихте ли искали да представите своя кандидат по телефона? В модул 0. Предвиждане

Техники за разговор и модул 5. Как да убедя работодател? получавате още едно подробно обяснение как най-добре да се подходи по този въпрос.

▪ Искате ли да си уговорите среща, за да персонализирате вашата организация или вашия кандидат? Телефонният разговор трябва да е възможно най-кратък!

Подгответе се за това, което ще кажете, преди телефонното обаждане. Добре контролиран и  практикуван сценарий предлага самочувствие и се вижда като спонтанен и естествен. Трябва да се  уверите, че стигате директно до правилния човек. Вижте по-долу пример за сценарий за телефонно обаждане в 5 стъпки:

Стъпка 1: Представете себе си и вашата организация

Казвам се Сара от Екстра. Подкрепяме работодателите в тяхното търсене на подходящи служители. 

Стъпка 2: Демонстрирайте познаване на индустрията.

От години работим с компании в хранителния сектор.“

Стъпка 3: Демонстрирайте запознатост с позицията на вашето лице за контакт.

Чуваме от други HR мениджъри в хранителния сектор, че… “

 

Стъпка 4: Определете точката на трудност

„… Много е трудно да се постигне добро намиране на производствени работници.“

Стъпка 5: Завършете със затворен въпрос с две опции

„ Кога би било подходящо да ви посетя? Вторник в 9:30 сутринта или по-скоро четвъртък следобед?“

 

Някои съвети при обаждане за среща:

▪ Никога не се обаждайте рано сутрин, по обяд или около 17:00.

▪ Никога не питайте дали обаждането ви е удобно. Ако телефонното ви обаждане е неудобно работодателят не трябва да го приема или вероятно го прави спонтанно.

▪ Избягвайте езика на продажбите: „това, което мога да направя за вас “, „предлагам“, „ нашите услуги“ и прочее.

▪ Избягвайте изкушението да давате твърде много информация по телефона. Това намалява шансовете ви за среща.

▪ Обадете се в тиха стая, където никой не може да ви безпокои и има малко фонов шум.

Но какво да правите, ако работодателят има възражения по телефона? Шансовете работодателя да не иска да говори с вас, относно молбата ви за по-нататъшно допускане са много малки. Работодателят може да отговори по-бързо на вашата идея за кандидат. Важно е да отделите време, за да прецените правилно работодателя, така че задавайте въпроси (вижте модул 5 „Как да убедя работодател? ‘). Ако обаче се обадите, за да уговорите среща за посещение на компанията, важно е телефонният разговор да бъде  възможно най-кратък. Затова винаги се опитвайте да:

▪ Неотговаряне на възраженията на работодателите („няма време“, „няма интерес“, „няма свободна позиция“, „първо изпратете имейл“ и прочее.), чрез контрааргументи. Вместо това, съгласете с възражението („Разбирам това“, „няма проблем“ …) и отговорете, без да опровергаете възражението („Разбирам възражението ви…”,„ След 10 минути ще стане ясно дали това е интересно за вас“…)

▪ Неотговаряне на въпроси от работодателя („За какво става въпрос?“, „Какво струва?“,Можете ли първо да ми изпратите документация по имейл? ”…). Повторете възможно най-кратко това, което прави вашата организацията и точно защо се обаждате.

▪ Поставете отново въпроса  за среща.

▪ Не говорете веднага, чакайте. Тази много силна техника е трудна за поддържане, особено по телефона, но тя е изключително успешна.

▪ Ако смятате, че работодателят не е отворен към предложението ви, все пак опитайте, но с не обвързващ характер. „Бихте ли били отворени към идеята да се видим за кратко без никакви задължения, за да можете да се запознаете с нашия начин на работа и ползите от набирането на персонал чрез нас?“

След телефонния разговор можете да предприемете няколко последващи действия:

 1. Изпратете имейл: в края на разговора обобщете информацията или уговорете среща заедно. Изпратете имейл за потвърждение с уговорката, евентуално заедно с покана в Outlook за срещата.
 2. Дръжте вратата отворена: дори ако не сте успели да уговорите среща, винаги се опитвайте да държите вратата отворена. Можете да изпращате необвързваща информация за вашата организация или да предлагате други възможности за сътрудничество. Вашата организация може да предложи и други HR услуги, които биха могли да представляват интерес за тази компания. Благодарете на човека от другата линия за времето му, дори и резултатът да не е задоволяващ за вас.
 3. Запишете какво сте направили: накрая записвате същината на телефонния разговор във вашата CRM система, така че вие ​​или вашите колеги да сте наясно с последните взаимодействия с работодателя. Няма нищо по-трудно за работодателя от това да трябва да изслуша една и съща история няколко пъти от различни колеги в същото предприятие!

 

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com