Модул 6

Как да създам свободно място?

 

Въведение

Понякога се случва просто да не можете да намерите подходящо място за вашия кандидат. В този модул ще обсъдим 2 метода за решаване на този проблем и за създаване на свободно място:

 1. Включително дизайн на работа.
 2. Кандидатствайте за свободна позиция, за която кандидатът само частично отговаря на изискванията.

 

Включване на дизайн на работата

„На практика се оказва, че квалифицираните служители прекарват 20% от работното си време заети с неща, за които всъщност са твърде високо образовани.“

 

Целта на приобщаващия дизайн на работата е да модифицира работните процеси в рамките на една компания. На практика изглежда, че квалифицираните работници 20% от работното си време са заети с неща, за които всъщност са твърде високо образовани. Такъв е електротехник например, освен техническите си задачи, той отговаря и за почистването от двора. Подходящ висококвалифициран персонал е трудно да се намери на пазара на труда, а добрите служители, които има една компания, се използват най-добре оптимално, за да могат да се развиват сами и да могат да се съсредоточат върху задачите, за които са обучени.

С приобщаващ дизайн на работа вие изпълнявате тези неквалифицирани задачи в рамките на компания или организация с идентифициране, отделяне и обединяване в нова функция. Така работното място става достъпно за наличния потенциал на пазара на труда и по този начин също и за хора на разстояние от пазара на труда или с увреждания.

Това е възможно чрез финансово интересни формули като обучение на работното място и индивидуално обучение; хората развиват своите таланти, осъзнават (личен) растеж и са напълно развити, за да допринесат за рентабилността на вашата организация.

 

ОБЪРНИ ВНИМАНИЕ!

Въпреки многото си предимства, приобщаващ дизайн на работа е трудно да се намери през 2020г. в белгийски компании за разлика от холандските компании. Само малко малцинство от брокери на работа ще имат възможност да кандидатстват за ръководство н компанията при прилагането на приобщаващ дизайн на работа.

 

Следователно приобщаващият дизайн на работата има няколко предимства:

 1. Брандиране на работодател: Повече възможности за малцинства на пазара на труда.
 2. Икономия на разходи: Работното време на високо обучените работници става твърде скъпо, когато са поставени за неквалифицирани задачи. Тези часове се разпределят към (по-евтин) нискоквалифициран служител, от които, освен това, могат да бъдат наети чрез финансови интересни формули и определени под-мерки за подкрепа.
 3. По-ефективно внедряване: Бъдете квалифицирани в компанията служители, фокусирани върху компетенциите.

Тези, които избират дизайн на работа, разработват интересен бизнес казус с по-ефективно набиране на персонал, спестяване на разходи за заплати и реализиране на по-висока ефективност. Инклуузивният дизайн на работата всъщност осигурява повторно съвпадение на необходимите таланти в компанията, налични на пазара на труда.

В рамките на приобщаващия дизайн на работата традиционно се прави разлика между дърворезба и занаяти. И двамата имат една и съща цел, но имат различна отправна точка:

▪ При разделянето на работата човек започва от определена позиция и прави опис на съществуващите задачи в рамките на тази позиция. След това се гледа дали възможно да се „отрежат“ определени задачи от позицията.

▪ Изработването на работата се базира на служителя. Например, ако някой не е напълно доволен от работата си, може да се опита да се справи с нея по по-различен начин.

Как подхождате правилно към приобщаващия дизайн на работата? Открийте трите стъпки по-долу:

 

Стъпка 1: Проучете точките на затруднения на компанията

Как може наемането на персонал може да бъде подобрено? Някои примери за правилно проектиране на работа може да бъде решение за:

▪ Страх от недостиг на по-високо опитен или специализиран персонал в бъдеще.

▪ По-високо натоварване води служителите до провал при изпълнение на ежедневните задачи.

▪ Квалифицирани служители, които изпълняват задачи по свое инициативно мислене.

▪ Служители с по-високо образование, които губят ценно време за по-прости задачи.

▪ Задачи, при които служителите губят времето си, понеже не могат да ги изпълнят, в резултат на което харчат за „реалната“ им работа.

Стъпка 2: Анализирайте работните процеси

След това можете да събирате информация за процеса на работа в компанията и да я анализирате. Можете да получите достъп до тази информация чрез различни начини, като:

▪ Обиколка с „екскурзовод“

▪ Наблюдение в производствена среда

▪ Интервюта

▪ Семинари

Стъпка 3: Подгответе финансов казус

Бизнес казусът дава отговори на въпроси като:

▪ Какво ще осигури проектът?

▪ По-добри бизнес резултати или намаляване на разходите?

▪ Решава ли оперативен проблем?

▪ Помага ли за постигане на целите?

Във финансов бизнес също правите изчисление на:

▪ Колко часа работа са спестени за специализираните служители?

▪ Колко би спестила компанията, като разпредели тези часове на нискоквалифициран служител, който също може да се квалифицира за определени мерки за подкрепа?

 

Целете се по-високо!

Друг начин за създаване на свободно място за кандидат с професионална инвалидност, е като се осмелите да приемете свободно място на компания, от която вие смятате, че вашият кандидат е отчасти допустим. Профилът на работата, който е описан в едно свободно място често дава картина на идеалния кандидат за свободната позиция. Когато четат за  тези свободни работни места, някои от кандидатите смятат, че е безсмислено да кандидатстват, тъй като не отговарят на всички тези изисквания. Търсещият работа не се разпознава в профила на работата, докато той/тя всъщност може да е подходящ кандидат.

 

Как реагират работодателите?

Самите работодатели знаят, че техният идеален кандидат не съществува. Не го намират за много важно, ако кандидатът не отговаря на всички изисквания за работа, при условие че кандидатът отговаря поне на изискванията, които наистина са необходими за набиране (т.нар. твърди изисквания) и той е готов да се научи.

Имате ли съмнения дали бихте позволили на търсещия ви работа да кандидатства за конкретно предложение за работа? Моля, обадете се на лицето за контакт в работата. Който не се осмелява, не печели.

 

КАК СЪЗДАВАМ РАБОТА?

Преглед

Включване на дизайн на работата 

Изработване на работа

Направете промени в работата така че да се генерира повече енергия от нуждите на индивида.

Оформяне на работата

Разделете задачите от функцията на части с цел създаване на нова функция.

Целете се по-високо!

Осмелете се да приемете свободно място в компания, в която смятате, че кандидатът отчасти отговаря на условията!

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com