Модул 7

Как да развия мрежа от работодатели?

 

Въведение

„Работата в мрежа е непрекъснат процес на създаване на нови и стари контакти и поддържане на съществуващите контакти топли“

Като консултант по заетостта имате широка и солидна мрежа от работодатели. Чрез организиране на стаж за човек, търсещ работа, получавате шлюз към повечето компании. Важно е да поддържате постоянни контакти с тези компании.

Поддържането на добри контакти и изграждането на лични отношения с компаниите може да направи голяма разлика. Тя може да гарантира, че можете да направите тази допълнителна стъпка, да убедите компаниите да наемат кандидат за стаж или за работа.

Мрежата никога не е завършена. Работата в мрежа е непрекъснат процес на създаване на нови контакти и поддържане на съществуващите контакти топли. Така че трябва да продължите да работите по него. Изграждането на мрежа не става от един ден за следващия. Този модул предоставя съвети как може да се изгради мрежа и как можете да я поддържате постоянно.

В някои организации изграждането на мрежа от работодатели се извършва чрез акаунт мениджъри. В други организации, трудовите консултантите играят важна роля в това. Съветите по-долу могат, в зависимост от организацията, да се прилагат за различни профили. Има и проблеми, които са включени на организационно ниво и трябва да бъдат решени.

Има няколко неща, които можете да използвате за изграждане на мрежа и поддържането й:

 1. Брандиране: за да могат хората лесно да ви намерят или може да се свържете с нас. Помислете и за промоционални подаръцис логото на организацията. Подаръкът може, по желание, да бъде по определена тема и фиксиран брой пъти през годината (например коледни картички, пожелание за добър отпуск). По този начин поддържате съществуващите контакти топли и подарявате визитката си след контакт с работодателя.
 2. Говорете: Опитайте се да насрочвате разговорина всеки 2 месеца.

Това може да стане по различни начини:

 

▪ Проследете кандидата си по време на текущия процес. Това също е форма на работа в мрежа, защото по този начин можете също да идентифицирате възможности и за други кандидати.

▪ Нова, подходяща информация: например, корекция в законодателството са възможност за установяване на контакт.

▪ Работодателят може също да предложи голяма добавена стойност за еднократна оценка на техническите компетенции, организиране на посещение на фирма, определяне на бъдещите възможности. Можете също така да попитате работодателя дали той/тя познава някой в ​​неговата/нейната мрежа, който има свободна позиция или някой евентуално заинтересован от целевата група.

▪ Абонирайте се и за бюлетини/facebook групи/сайтове на работодатели или работодателски организации. Те са пълни с допирни точки и причини да се свържете с нас, напр., ново законодателство, компании, които печелят награди, компании, които се развиват, компании, които са оценени.

 1. Продължаваме да повтаряме: ползите от систематане са за подценяване.

Важно е да накарате работодателите да се чувстват сякаш знаете какво се случва с тях и какви са техните предпочитания!“

Цялата подходяща информация за работодателя и контактите с работодателя може да се намери в една достъпна и споделена CRM система: по-ранни разговори, контакти, предпочитания, документи и друга подходяща информация. Това означава, че и други консултанти по заетостта са в рамките на същите организационни нужди на работодателя и въз основа на тези данни можете да разберете и да отговорите на нуждите много по-ефективно. Също така е удобно да знаете кой е добър човек за контакт в компанията.

Социални медии : мрежата чрез онлайн канали придобива все по-голямо значение.  Видно е от растежа на LinkedIn през последните години. Но Facebook също се използва все повече и повече за укрепване на собствена мрежа. По старому, също е важно от време на време да публикувате нещо в собствения си LinkedIn, или да  споделяте/харесвате неща, които други колеги са публикували. Това може да отиде от истории за успех, ново законодателство, интересни статии или ваше собствено допълнително обучение, което сте последвали! Опитайте се да бъдете всеки нов работодател или HR представител към вашата LinkedIn мрежа. Покани с лично съобщение, така ще бъде прието по-скоро. Можете да споменете кой сте, къде сте се срещнали и евентуално дали разговаряли с човека. От този момент той веднага се персонализира.

 1. Работа в мрежа: Участието в мрежови събития е важно за излизане от мрежата на работодателите и за изграждане и поддържане. В някои организации това се прави от акаунт мениджър, в други организации трудови консултанти  се занимават с  това. Работата в мрежа е нещо повече от просто отиване в мрежата. Създайте си такава чрез сериозна подготовка, положително отношение и добри последствия след това.
 2. Бюлетини: Изпращането на бюлетини държи работодателите информирани за вашата организация. Осъзнайте, че работодателите са бомбардирани с имейли и бюлетини. Така че помислете внимателно какво намират работодателите за интересно и за това, което ги засяга. Много организации, за съжаление, все още изпращат един и същ бюлетин на всички работодатели, което е контрапродуктивно. Изберете правилното съобщение за правилния човек и в точното време. Подробна сегментация и персонализирането на бюлетини е от съществено значение. Разделете получателите според различни сегменти (според интереси, взаимодействие, демографски данни…).

Съвети и трикове за добър бюлетин:

▪ Добрият бюлетин насърчава действията. Работодателят е поканен да отиде на вашия уебсайт, да прочете статия, чрез убедителния текст на вашия бюлетин.

▪ Не ги правете прекалено дълги и се придържайте към въпроса .

▪ Осигурете фиксирана честота на изпращане на бюлетини и не изпращайте твърде много бюлетини.

▪ Изберете бюлетин, който е лесен за четене. Поддържайте текста обикновен и изберете подходящо оформление.

▪ По отношение на съдържанието, това помага да се възнагради читателят. Правете това във вашия бюлетин, за да споделяте новини, факти или полезни съвети. Съдържанието на бюлетин не може да се състои само от промоции . Образователното съдържание също служи идеално за включване в бюлетина. Съсредоточете се върху разказването на една история. В крайна сметка получателите не искат да бъдат постоянно тормозени с продуктите или услугите, които вашата организация предлага.

 

Управление на взаимоотношенията с клиенти

Да предположим, че сте намерили идеална свободна позиция за вашия кандидат с професионално увреждане и бихте искали  да се свържете с работодателя. Знаете, че вашият колега преди месец се свързва с компанията, за да предложи кандидат, но не знаете как се е получило това. В момента вашият колега е в отпуск.

За щастие вашата организация използва система, така че лесно можете да получите  информация за компанията, както и различните контакти между вас, организацията и компанията.

В идеалния случай, следното ще бъде включено във вашата система:

▪ Адрес, данни за контакт, уебсайт, сектор: можете да търсите в повечето системи по сектори. Това е полезно, когато вашият кандидат търси работа в специфичен сектор.

▪ Основна информация: запишете съответната основна информация за компанията, като заявени профили, работен график, работни графици, почасови заплати, достъпност и др.

▪ Лица за контакт: можете също да използвате система за записване на подходящи контакти. По този начин веднага ще се окажете с точния човек.

▪ Последни дейности: И накрая, системата е от решаващо значение за последващите действия и контакт с работодателя. Няма нищо по-досадно за работодателя от това да бъдат извиквани отново и отново от консултанти със същите въпроси!

 

Социална медия

Значение на социалните медии

 

Работата в мрежа чрез онлайн канали придобива все по-голямо значение. Погледнете само растежа на LinkedIn през последните години. Но също така, Facebook, Twitter и други онлайн канали се използват все повече за укрепване на собствената им мрежа.

Постове в социалните медии

Редовно споделяйте нещо за вашата организация или опит във Facebook и LinkedIn. Интересни неща за публикуване са например блогове, които са написани или статии във вашата област, които могат да представляват интерес за работодателите. LinkedIn може да бъде полезен и за свързване на хора и по този начин се разширява мрежата.

Историите за успеха те грабват и са забавни за четене. В идеалния случай вие предавате историята на една голяма компания като доволен клиент (с разрешение от този клиент). Съобщението също е по-лесно да се улови с други компании.

 

Facebook

Facebook не винаги се разглежда като бизнес канал. Повечето консултанти по заетостта използват facebook за лична информация, която работодателят може да не да види. Препоръчително е да не правите профила си публичен. Важно е да знаете кой какво може да види, затова проверете условията за поверителност. Това е с цел избягване на неприятни изненади. Можете да решите кой какво вижда от вашия профил.

И все пак има ценна мрежа във вашата лична среда. Направете го и тук и редовно споделяйте нещо за вашата компания или опит (вижте по-горе).

 

LinkedIn

Опитайте се да създадете атрактивен профил:

▪ Бизнес снимка, която показва кой си (усмивката може да покаже, че си социален)

▪ Опитайте се да включите повече от едно официално заглавие: функция и евентуално подробности за съдържанието на работата.

Напр. „Консултанти по труда”: Това е по-малко привлекателно, опитайте се да публикувате заглавието на длъжността, формулирайки какво прави консултанта по заетостта: „ Консултант по заетостта – експерт по търсенето на съвпадение между търсещия работа и работодателя“ – „Консултант по заетостта – свързва уникален талант с компании за взаимно работно щастие”.

Опитайте да рационализирате това в рамките на организацията: хора със същата функция имат същото заглавие.

Да бъдеш активен в LinkedIn има и своите предимства:

▪ Свържете се с всички във вашата организация и се свържете в LinkedIn със собствената си организация.

▪ Харесайте публикация от някого от вашата организация.

▪ Разширете мрежата си: добавете контакти на работодатели/HR мениджъри в LinkedIn, за предпочитане след контакт лице в лице.

▪ Можете също така да се присъедините към определени групи със собствен профил (например, където членовете са активни):

 1. За някои частни групи трябва да бъде одобрено заявлението за присъединяване към групата. Всичко, публикувано в групата, не може да бъде направено така, че да бъде намерено чрез търсачка.
 2. Отворени групи: всеки, който иска да се присъедини към групата, автоматично става участник в нея. Всичко, което е публикувано в групата, може да се направи така, че да бъде намерено чрез търсачките.

 

Мрежови събития

Ходенето на мрежови събития е важно за разширяване, поддържане и развитие на мрежата на работодателите. В някои организации това се прави от акаунт мениджъра, в други организации –  от консултанти по труда. Важно е да сте в рамките на организация, за да определите кой ще предприеме това. Често, това е част от съдържанието на работата и посещаването на мрежови събития се разглежда като работно време.

Избор на правилното мрежово събитие:

▪ Бизнес лидерите и HR мениджърите са заети хора и избират мрежови събития според техните нужди, собствени цели и налично време. Затова е най-добре да се присъедините към тези мрежови срещи, където има голям шанс да присъстват мениджърите по човешки ресурси. Организирайте събитие сами, с надеждата, че на него ще се вземат големи решения.

▪ Има много събития с възможности за работа в мрежа. Изберете къде евентуално имате активен принос, напр. говорене на събитие (ето как те се научават да ви виждат като експерт, а вие не сте само един от многото присъстващи хора, с които разговарят). Често, организаторите търсят добри лектори по теми, които добавят стойност за техните членове. Съобразете вашата тема с реалните нужди и предизвикателствата, пред които са изправени големите. Още повече: съсредоточете се върху решения, които можете да предложите за тези предизвикателства.

Интересни мрежи са:

▪ Секторни федерации на работодателите: секторните организации са работодателски организации, които подкрепят работодатели в конкретни сектори наоколо.

 

Има такава организация за почти всеки сектор (дърво, метал, сервизни проверки, прочее). Те просто предлагат обучение на работодателите, служителите, също така организират информационни кампании и много други неща. Така те познават добре много компании във вашия район. Те също разпространяват свободни работни места в техния сектор. Така че е интересно да се види техният опит. Изграждат взаимоотношения с редица сектори и предлагат различни, съкратени курсове, чужди говорители, за да отговорят на нуждите на работодатели. Уверете се, че те информират за това. Също така вземете съвет с акаунт мениджърите. За всеки сектор, преминавайки от строителния сектор към социалната печалба, има мениджър на сметки във всеки регион и действа като лице за контакт за компании от този сектор. Те знаят къде има свободни работни места и също така оказват подкрепа на компании за описание на свободни работни места и занаятчийски работни места.

▪ Учебни мрежи/кръгли маси или тематични събития, организирани от междусекторни работодателски федерации.

▪ Тематични предприемачески форуми, форум за ангажирани и ценностно ориентиран бизнес.

▪ Събития по секторни фондове: в крайна сметка, по-големите компании обикновено имат такъв отговорник за обучение в екипа по човешки ресурси, който предлага секторни фондове.

 

Опитайте се предварително да получите списъка с участници в мрежовото събитие, за да можете да видите към кои компании искате да се обърнете и да се подготвите сами. Много мрежови събития имат уебсайт, където можете да видите кои компании ще присъстват. Направете проучване и избройте тези, които искате да опознаете по-добре. Чрез уебсайта или други канали (например LinkedIn, …), търсейки информация за компанията. Ако имате информация за техните дейности, визия и мисия, предизвикателства, свободни работни места, в края на краищата е по-лесно да се намери правилният подход за интервю. Дори ако в близко бъдеще няма свободни работни места, може да е предимство, че вече сте се запознали с HR мениджъра или работодателя.

 1. Скоростни срещимежду работодатели и търсещи работа. Допълнителна бележка: Някои работодателите не харесват факта, че консултантите по работа имат местата на търсещите работа. В крайна сметка работодателите често наистина търсят нови кандидати и искат да се срещнат с тях. Това, което е възможно е да дойдете заедно с кандидатите, които имате предвид.

 

„Като мрежови специалист винаги се опитвайте да започнете от въпроса: “Какво мога да ви предложа, какво мога да направя за вас?”

 

Уменията за работа в мрежа са:

 1. Външен вид и ентусиазъм

Да бъдеш ентусиазиран не означава,  трябва да бъдеш буен, но е хубаво, когато хората забелязват, че ти се иска.

 1. Отворено съзнание

Наличието на отворен ум за случващото се около вас прави работата в мрежа много по-лесна. Особено ако съзнателно се свързвате с конкретна цел, трябва да знаете какво се случва в бранша по този въпрос.

 1. Активна позиция за слушане
 2. Бдителност

Опитайте се да запомните имена.

 1. Даване на манталитет

Бъдете нащрек, за да действате честно и безкористно. Ако инвестирате без да мислите за печалба, ще ви харесват повече.

 1. Бъдете търпеливи

Работата в мрежа ще се изплати рано или късно.

 1. Бъдете автентични

С мрежата скоро ще забележите какъв е вашият стил, правете нещата по собствен начин.

Да научите как точно да започнете разговор и да го продължите, създава усещане за неглижиране, прави го сухо технически и принудителен. Но ако не сте толкова квалифицирани в това или сте несигурни, тогава е най-добре да се упражнявате върху следните елементи на добър разговор. Илюстрираме ги с помощта на консултанта по заетостта Томас.

 

СЪВЕТ!

Изберете правилното мрежово събитие. Най-добре е да се присъедините към мрежови срещи, за които има голям шанс да присъстват мениджърите по човешки ресурси и работодателите.

Специалистът човешки ресурси има списъка с участниците и избира този, който иска да опознае по-добре. От фирмите, от които той се интересува има информация за дейностите, мисия/визия, HR мениджърите и всички свободни работни места. Той също търси кои компании вече са работили с неговата организация.

СЪВЕТ!

Помислете кои компании искате да опознаете по-добре или с кои компании/работодатели искате да поддържате контакти. Дори да няма свободни работни места в близко бъдеще, може да е предимство, че имате HR отговорник или работодател, с когото вече сте се срещали.

Започнете непринуден чат

Консултантът чака с другите участници на рецепцията за визитката и чаша кафе. Той се опитва да говори с лекота с хората около него.

СЪВЕТ!

Ако не познавате никого, можете да започнете разговор за ежедневни неща, местоположението, кетъринга. Опитайте да търсите общи точки като индустрия, хобита, прочее.

Приемете активно, не чакащо отношение

Томас е единственият в неговата организация, който присъства на мрежовото събитие. Въпреки че той е затворен в себе си и несигурен, все пак поздравява хората, стиска ръцете им, заговаря ги.

СЪВЕТ!

Бъдете търпеливи. Като мрежови специалист винаги се опитвайте да започнете от въпросът: „Какво мога да ви предложа, какво мога да направя за вас?“ Бъдете наясно с това как да се свържете по честен и безкористен начин, искрено проявяващи интерес към това, което другият прави. Недейте да мислите за печалбата.

Сменяйте редовно партньора за разговор

Консултантът води интересен разговор с мениджъра по човешки ресурси. Има някои въпроси относно условията. Когато той почувства, че след известно време е разменена достатъчно информация и другият няма повече въпроси, завършва разговора.

 

СЪВЕТ!

Опитайте да говорите с различни хора на събитието. Идеалната продължителността на разговора на събитие е от 10 до 15 минути. Не се притеснявайте, ако искате да се срещнете и с други хора, да кажете просто: „Бих искал също да говоря с този и онзи … “.

Поискайте информация за контакт

Консултантът обещава да определи специфичните критерии, да препраща и обменя визитни картички с HR мениджъра.

СЪВЕТ!

Удобен начин за раздаване на информация за контакт е обменът с обещанието за повече информация чрез поща.

Не губете енергия

Консултантът говори с регионален мениджър, но този човек показва малък интерес. Позата е обърната и Томас се чувства като третото колело на вагона в разговора. Решава да отиде при друг човек.

СЪВЕТ!

Дори да почувствате, че няма незабавно „щракване“, разбира се, не трябва да изпадате в паника. Ето защо понякога е добре да се осмелявате и първи любезно, но бързо да прекъснете разговора, ако не намерите взаимен интерес или уважение.

СЪВЕТ!

Изключително важно е новите ви контакти да повече на брой, за да може да ги интегрирате във вашата мрежа. Това може да стане като изпратите последващ имейл.

СЪВЕТ!

Винаги е полезно да се отбележи къде и кога сте срещнал работодател. Колегите могат да направят това, използвайки следния начин: „Колега, говорихте ли на  последната церемонията по връчване на награди? „Това демонстрира стойността на работодателя относно вашата организация.

СЪВЕТ!

След личен контакт с работодател/мениджър от човешки ресурси, можете да регистрирате човек като го добавите в Linkedin! Предимството е, че можете да извършвате техните дейности следвайки ги и обратно, работодателят вече вижда и споделените публикации от вас за организацията.

Всъщност, веригата от контакти започва сега. Първата връзка беше разговорът, втората връзка е имейл, покана в социалните медии и съхранение в системата.

 

Какво да  правите и да не правите на мрежовото събитие:

▪ Незабавно поискайте свободни работни места

▪ Принуждавате към себе си

▪ Покажете, че човек не е интересен за вас

▪ Разговор между другите

▪ Клюкарство

▪ Останете себе си, правете това, което ви подхожда

▪ Слушайте внимателно

▪ Бъдете информирани

▪ Бъдете и останете търпеливи

▪ Доверие, спазване на обещания

▪ Благодарности и обратна връзка

Не се чудете твърде много дали и кога ще доведе до резултати . Понякога е трудно  да продължите, когато нямате работа, но рано или късно сеитбата ще прибира. Накратко, най-добрият начин да растете и поддържате мрежовия си поток е:

 • да обобщим с три думи: питам, предлагам и благодаря.

Може да е полезно да се види в организацията кои хора са по-подходящи  да се свързват онлайн и кои хора са по-склонни да присъстват на мрежови събития.

Личностните черти могат да играят важна роля в мрежата. Тя  може да насърчава изграждането и поддържането на контакти спирането. Например, самочувствието и екстровертната личност могат да бъдат решаващ фактор  в мрежово поведение. Хората с ниско самочувствие може да са по-малко отворени към социални дейности като цяло и е по-малко вероятно да се свържат в мрежа.

Резервираните и отдръпнатите лица може да изискват повече усилия да участват в мрежови събития и могат да бъдат използвани като връзка за онлайн мрежите.

 

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com