Работна среща във Вроцлав

Срещата с партньорите (Белгия и Полша) по проекта „Въвличане на работодателите към подобряване на условията на труд и увеличаване на броя на заети лица с увреждания“, се проведе във Вроцлав, 26 – 28.09.2019 г.

В първия ден бяха предвидени редица срещи, които започнаха с презентация на резултатите  от изследването, проведено  по проекта от полските партньори в техния офис. Изследването, което представиха по метода на компютърно асистирано телефонно интервю, касае различни насоки по проблема за наемането на хора с увреждания в малки, средни и големи предприятия.

След това по програма беше предвидено посещение на медицински център Dobrzynska. Този център е аналог на Национален център по рехабилитация и физиотерапия в България.

В центъра ни представиха доклад с практиките си по наемане на хора с увреждания, медицинските услуги, които предлага центъра и наградите, които са печелили. Наемането на хора с увреждания е държавно субсидирано.

В Полша има закон, според който всяко предприятие, в което работят над 25 човека, е длъжно да има 6% наети хора с увреждания. Предвид това, Центърът не само наема хора с увреждания заради законовите разпоредби, но и също поради факта, че там се лекуват много хора и за тях е въпрос на призвание да предоставят условия на труд и на хора с увреждания. Директорът счита това за лична кауза и е изключително мотивиран да покаже добрия пример.

Във връзка с държавните субсидии центърът разполага с много добра материална база, обновена техника, използвана за различни лечения на следдиабетни състояния и усложнения ( като рани, предотвратяване на ампутации), усложнения при жени след мастектомия, психологическа помощ за жени след мастектомия и други.

В Центъра работят около 14 човека с различни увреждания, като работният ден за тях е 7 часа. Центърът е носител на локална областна награда (Icebreakers) неколкократно през годините, давана във връзка с наемането на хора с увреждания и принос към наемането и осигуряването на адекватни условия на труд на хора с увреждания. Центърът е носител на две поредни години на тази награда (2018 / 2019).

След това продължихме към офиса на Областна управа на Долна Силезия, чийто административен център е Вроцлав. Там имаше среща с г-н Павел Парус във връзка с наемането на хора с увреждания в различни институции и предприятия. Самият Павел Парус е в инвалидна количка и тази кауза е не само негова лична, но и на президента на област Долна Силезия, чиято „дясна ръка“ е самият г-н Парус.

Преди това Павел е работил в НПО, а сега работи с различни НПО-та и чрез тях и с бизнеса.  Организира различни мероприятия по училища и се опитва да популялизира наемането на хора с увреждания. На срещата се дискутираха различни практики и проблеми по темата. Основният мотив беше как да се популяризира наемането на хора с увреждания сред работодателите, както и какви са пречките пред самите хора с увреждания, свързани с техните обучения, компетенции, желание за труд и т.н.

Следваше обяд в кафе Rownik, в което има наети хора с увреждания. Заведението е номинирано за наградата Icebreaker 2019.

След обяда продължихме към сградата на фондация Фонис, която работи основно с глухи хора и деца. Колегите представиха различни инициативи, които организират при работата си основно с деца, т.е. те са 90% от пациените им. Такива са например организирана екскурзия за 100 деца, концерт за глухонеми, курсове, включително и такива за родители и учители за нуждите на глухи деца. Фондацията отново работи с държавни субсидии и по проекти.

В същата сграда се намира и Асоциацията на глухите, съществуваща от 70 години. Това е институция, която е толкова известна с дейностите си, че самите работодатели идват при тях, за да обявят свободни позиции, за които би било подходящо да се наемат хора с увреден слух.

Асоциацията работи изцяло в помощ на глухите като предоставя услуги като помощ при посещение при лекар, адвокат, курсове, преводи между работодател и глухоням  работник, курсове по полски език и други. Асоциацията е толкова популярна, че всеки човек с увреждане в слуха знае, че може да дойде и да получи помощ от всякакво естество. Асоциацията предоставя помощ като превод, поради физическите затруднения в комуникацията (ресторанти, училища, хотели и т.н.), които се реализират в рамките на различни проекти.

На следващия ден сутринта имахме среща в сградата на IBM, Вроцлав. За района на областта този офис е най-големия, имат още един в Катовице. Запознахме с Диана – момиче на инвалидна количка, което разказа за опита си на трудовия пазар до момента, за трите години, в които работи в IBM и заедно с нейни колеги дадоха интересни и вдъхновящи примери, как благодарение на назначаването на Диана на работа се е подобрила работната среда, така че да стане все по-достъпна и подходяща за хора с увреждания. Самата Диана се занимава с различни инициативи  като уроци за работодатели, мениджъри на различни нива и работници по теми, касаещи хората с увреждания. IBM имат инициативи, финансирани по различни проекти, свързани с посещения на училища и университети, където отново набират и консултират хора с увреждания и провеждат различни обучителни и информативни кампании. Една от кампаниите им е „ Ден на отворените врати“, финансирана по проект, в който хора с увреждания могат да влязат в IBM, да се запознаят отвътре и да проучат възможностите за работа. Различни обучения за лидери, водени от Диана, са ключови по отношение на промяната на гледната точка за наемането на хора с увреждания, така че да стане ясно, че те не са бреме и проблем на компанията и работодателя, а ценен кадър, който заслужава да бъде нает.

След това посещение, програмата продължи в офиса на партньорите ни от Добре Кадри, където ние и колегите от Белгия представихме доклади по темите и проучванията, по които сме работили до момента. Нашата презентация беше по онлайн проучване, направено сред хора с увреждания въз основа на осемте основни области на действие, включени в Европейската стратегия за хората с увреждания за периода 2010-2020 г. Белгийските партньори представиха международно сравнение на законодателната рамка за интеграция на хората с увреждания в конкурентния пазар на труда: данни от Полша, България, Швеция и Белгия. След обяд, направихме кратко обобщение на срещата, всеки от партньорите сподели какви са следващите стъпки и инициативи, които смята да направи в рамките на проекта. Накрая определихме и дата за следващата партньорска среща по проекта в София – 25 и 26 юни 2020 г.

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com